31 stycznia 2012

naleśniki dobre są;]



Krążą w głowie mej naleśniki, chciałoby się powiedzieć, że z nutellą, ale nie, nie ma słodkiego!;p
Mam smaka na naleśniki z mozzarellą, pomidorami, chrupiącą sałatą, czerwoną cebulką.
Wiem, wiem, mozzarella nie jest chudym serem, ale odrobinka jeszcze nikomu nie zaszkodziła, zatem do dzieła.


Przygotowanie: 30 min
Koszt:  15-20 zł




Składniki:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (Lubella)
2 szklanki mleka
2 jajka
sól, pieprz
2 pomidory
czerwona cebula
sałata lodowa i odrobina rucoli
oliwki zielone - bo miałam akurat;)




Ciasto:
Mąkę przesiać. Dodać mleko i jajka, odrobinę posolić i popieprzyć. Wymieszać, ja używam blendera, oczywista;p
Na rozgrzaną patelnię, bez oliwy, no chyba, że wymaga tego patelnia nalewamy ciasto, najlepiej jakąś jedną miarą, żeby naleśniki były tej samej grubości.
Smażyć do momentu uzyskania koloru z obu stron. Zaletą tej mąki jest to, że oprócz tego, że jest bardziej wartościowa niż zwykła biała, podczas smażenia nie przywiera do patelni, w ogóle super się zachowuje, nie ma ryzyka, że ciasto nie nie uda, rozleci czy przypali!!
W między czasie kroję pomidory, sałatę lodową rozdrabniam na mniejsze kawałki, cebulę kroję na talarki.

Na naleśniku układam sałatę, pomidor, posypuję rucolą, na to kładę plasterki sera, zawijam, mocno zaciskam.  Wszystko.
Aha, nie polecam dodawania ogórka zielonego do naleśnika, ponieważ ogórek zawiera kwas askorbinowy, który niszczy witaminę C zawartą w ogórku, o.



Smacznego !! ;))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)