25 stycznia 2012

zielono mi;)


Dzisiaj postanowiłam zaszaleć (hehe) i zrobić coś naprawdę szybkiego, czyli makaron ze szpinakiem.
Składniki banalne, bez zbędnego kombinowania, czekania, tylko krótko i na temat. 
Najważniejsze, że PO, nie mam wielu naczyń do mycia, ale ciii;p

Przygotowanie: 30 min
Koszt: około 10 zł


Składniki:
szpinak 400 g
makaron penne lub spaghetti
średnia cebula lub dwie małe
czosnek, 4-5 ząbków
oliwa z oliwek
sól, pieprz
zioła
ser pleśniowy
posiekana marchewka dla ozdoby




Na rozgrzaną patelnię wrzuć drobno posiekaną cebulę, podsmaż ją chwilę, aż lekko się zarumieni,  dodaj  ząbki czosnku, najlepiej je rozgnieść z prasce, będzie intensywniejszy smak i aromat. 
W tym momencie pomyśl o makaronie, do osolonej wody wrzuć makaron i gotuj około 8 min, albo jak podaje producent, al dente będzie najbardziej smaczny. Ja dodaję jeszcze łyżeczkę oliwy do wody, makaron wówczas się nie skleja, czasem go zabarwiam na żółto dodając curry, około łyżeczki, nieco inny smak i kolor, wygląda nieźle;D
Wracając do cebulki i czosnku, jak już się zarumienią, wrzuć na patelnie szpinak ( rozmrożony!!) i wymieszaj składniki, przypraw wedle smaku solą, pieprzem, ziołami, jak kto lubi;) no i troszkę go podsmaż, mieszając od czasu do czasu...Ja daję mu jakieś 10 minut na patelni. 
Odcedzony makaron zmieszaj ze szpinakiem lub ułóż osobno na talerzu. Na sam koniec dodaj sera pleśniowego, na przykład z pieprzem dla dodatkowego smaku. Posyp marchewką dla koloru.   Tyle, a teraz spójrz na zegarek i zobacz jak szybko udało Ci się przygotować dobry, tani posiłek;))

Smacznego;))







                                     



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)