05 października 2012

ziemniaczano - warzywny przekładaniec

Co by tu , co by tu...dzisiaj?!
W sumie to nie wiem;p
No to wymyśliłam zapiekankę, bo prosta, smaczna i jeszcze Gość się załapie na pyszności...
Zapiekanka będzie z warzywami i bez mięsa tym razem, bo ani nie mam smaka ani mi się nie chce kombinować, taka...ziemniaczana lazania chciałoby się rzec;p
To do roboty;p


Przygotowanie: około 60 minut
Koszt: 10-15 zł

Składniki:
kg ziemniaków
warzywa mrożone - sałatka jarzynowa
papryka czerwona
1/2 kg pieczarek
przyprawy wedle gustu
cebula dymka
natka pietruszki opcjonalnie do posypania
ser żółty
gałka muszkatołowa
zioła opcjonalnie
"zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku" Kamis
(torebka z przyprawami)
2  jajka
4-5 łyżek mleka
oliwa z oliwek z bazylią
masło do smarowania naczynia

Ziemniaki obieram ze skóry, myję, gotuję do miękkości około 15 minut - w lekko osolonej wodzie.
Odcedzam, odstawiam na chwilę na bok do ostygnięcia.
Następnie kroję ziemniaki na nie za grube plastry.

Pieczarki myję, kroję na 4 kawałki, podsmażam na odrobinie oliwy do uzyskania rumianego koloru.

Paprykę myję i kroję na drobną kostkę.

Rozmrożoną mieszankę również mam już przygotowaną.

Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem i wykładam pierwszą warstwę ziemniakami, kolejno układam pieczarki, ziemniaki, paprykę, i tak kolejno, z resztą układacie jak lubicie;)
Aha, poszczególne warstwy podsypuję odrobiną pieprzu, gałki muszkatołowej i pokrojonej dymki.

Jajka mieszam z przyprawą z Kamisa i mlekiem, ale nie dodaję już śmietany, bo nie chcę, za dużo tego dobrego by było;p
Podlewam nią zapiekankę, a na wierzch posypuję serem.
Wkładam naczynie do rozgrzanego piekarnika na 15 minut na 195 stopni z termoobiegiem.



...Zapiekanka wyszła taka lekka, nietłusta co najważniejsze!;)
Podaję z sosem pomidorowym lub ketchupem, wedle gustu;)














10 komentarzy:

  1. A ty kochana też trafiasz w mój gust he he :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. takie obiady najlepsze! kolorowe i smaczne :) i proste!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne są takie przekładańce! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie kombinowane zapiekanki, zawsze wychodzą zaskakujące pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapiekanka warzywna jest dobra zawsze i wszędzie..z ryżem, ziemniaczkami, makaronem...ech, sama wiesz jak jest. Wyszła bajeczna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mimo, że bez mięsa wygląda pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie danie jak to bym mogła jeść codziennie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ziemniaczana lasagne świetnie oddaje charakter tego dania, a że ostatnio wszystko co ziemniaczane jest u mnie pochłaniane hurtowo to taki przekładaniec też by szybko zniknął :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)